Een goed voorbeeld: slim wonen in de toekomst

12 juli 2016
 
Een goed voorbeeld: slim wonen in de toekomst
 
Hoe wonen we in de toekomst? Wie wil het antwoord op die vraag nou niet weten? Daarom houden wetenschappers en andere toekomstdenkers zich al decennia bezig met deze vraag. Al in 1957 werd het eerste huis van de toekomst geopend in Disneyland, Amerika: het Monsanto House of the Future. Een huis compleet opgebouwd uit plastic; het wonderproduct uit de jaren '50 en ‘60. Ook in Nederland is de vraag al jaren actueel. In 1989 opende Chriet Titulaer in Rosmalen het Huis van de Toekomst, zeven jaar lang een drukbezochte showroom van futuristische technieken. Voor veel mensen is het nadenken over de vraag ‘hoe woon ik over 5, 10 of 20 jaar?' gewoon een leuke bezigheid. Maar voor ouderen, en met name de groep die met beperkingen te maken krijgt, kan de vraag ook heel actueel zijn. Kan ik straks nog zelfstandig blijven wonen en zijn er hulpmiddelen om mij daarbij te ondersteunen?
 
Expeditie Begonia
Op woensdag 14 september 2016 organiseert het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg de tweede editie van het landelijke congres 'Expeditie Begonia'. Want de reis gaat verder, met méér interessante woonvormen, innovatieve voorbeelden en een duidelijk overzicht van knelpunten én oplossingen. Dit jaar met extra aandacht voor het langer thuis wonen in de eigen buurt. Het Huis van Morgen en Keuze Thuis zijn aanwezig om u meer over 'slim wonen in de toekomst' te vertellen.

Veiliger, passender, comfortabeler

De afgelopen jaren zijn de technologische mogelijkheden enorm uitgebreid. Er zijn allerlei slimme oplossingen ontwikkeld, zoals gordijnen en verlichting die op afstand bediend kunnen worden (met een afstandsbediening of met een tablet), sensoren die een val kunnen waarnemen of apps waarmee mensen gemakkelijker sociale contacten kunnen onderhouden. En de ontwikkelingen gaan door. Onderwijsinstellingen, kennisplatforms en ook het bedrijfsleven: steeds meer organisaties richten zich op oplossingen om mensen veiliger, passender en comfortabeler te laten wonen.

Niet iedereen is even bekend met de mogelijkheden die er zijn. En soms is het ook moeilijk voor te stellen hoe technologie mensen in het dagelijks leven kan helpen. Daarom zijn er in de afgelopen 10 jaar op verschillende plaatsen in Nederland (en België) onder namen als huizen van de toekomst, slimme huizen en belevingscentra, voorbeeldwoningen ingericht waar de technologische mogelijkheden te zien en ervaren zijn. Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg stelde een overzicht samen van locaties die bezichtigd kunnen worden.

Grofweg zijn er drie soorten locaties:

Locaties die vooral bewoners willen informeren over langer thuis wonen
Ouderen, zorgvragers en mantelzorgers kunnen hier kennismaken met de mogelijkheden die er zijn om langer zelfstandig thuis te blijven wonen. Deze huizen richten zich met name op de oplossingen die er nu al zijn. Veel hulpmiddelen zijn technologisch van aard (domotica), maar ook hulpmiddelen als een simpele grijpstok komen aan bod. Dit type locatie is laagdrempelig en wil een grote groep potentiële gebruikers bereiken. Vaak zijn overheden en maatschappelijke organisaties de initiatiefnemer. Een voorbeeld is Het Huis van Morgen in Panningen (o.a. van Wonen Limburg), een normale eengezinswoning waar naast technologische hulpmiddelen ook eenvoudige aanpassingen als een goed toegankelijke voordeur zijn aangebracht. Er zijn niet alleen rondleidingen mogelijk; elke donderdag tussen 14.00 en 16.00 kunnen mensen ook vrij inlopen.

Locaties die (zorg)professionals en studenten kennis laten opdoen over de mogelijke zorginnovaties

Hier zijn vaak de nieuwste technologieën te zien. Naast informeren is ook het doorontwikkelen van technologie en het testen op bruikbaarheid een doel. Het initiatief voor dit type voorbeeldwoning is afkomstig van het onderwijs en expertisecentra in samenwerking met diverse andere partners. Het project Zorg(T)huis in Winschoten, een initiatief van woningcorporatie Acantus en de Campus Winschoten, is zo'n voorbeeld. In het Zorg(T)huis zijn twee woningen ingericht; één gericht op bewoners met COPD en één gericht op bewoners met dementie.

Locaties van (commerciële) aanbieders van hulpmiddelen
Ook dit type richt zich vooral op ouderen en zorgvragers en laat zien welke mogelijkheden er zijn. Geïnteresseerden kunnen de hulpmiddelen via de aanbieder aanschaffen. Bij één aanbieder, Well Fair, is het zelfs mogelijk om in één van de speciaal ingerichte hotelkamers te overnachten, zodat bijvoorbeeld het in hoogte verstelbare bed en de drempelvrije badkamer echt ervaren kunnen worden.

Door: Selma de Schipper voor het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg